Posts

Showing posts from September, 2011

sekadar luahan rasa sebelum final bermula.

Image
assalamualaikum..

tak pernah rasanya menyampaikan rasa.. tak pernah rasanya bermadah pujangga.. sekadar untuk melepaskan lelah di dada.. sekadar untuk melegakan rasa..
tak sanggup rasanya keluar bergembira.. bila di muka harus ditampal secalit senyuman paksa,, tak sanggup rasanya bercerita kepada sesiapa.. bila akhirnya airmata yang mendahului bicara..
apa yang ada hanyala sementara.. apa yang ku impi jua hanyala bayangan semata.. dikala semua sibuk meniti memori bahagia.. dikala semua sibuk dengan ucapan mesra.. hanya aku dibayangi memori lama.. hanya aku diam seribu bahasa..
apa yang tinggal untuk hari esok? apa yang akan ku jawab pada hari esok?
aku sendiri tak pasti..
aku sekadar memberi laluan.. pada apa yang ku tak pasti.. pada apa yang kau impi..

tetapi, keiklasan tetap dihati..
memberi laluan pada apa yang kau cari.. memberi sokongan pada apa yang kau nanti..

selagi keyakinan tetap dihati..
kita akan kembali.. kita akan meniti.. hari esok bersama seperti yang ku impi..

hanya waktu.. hanya masa.. be…

marimari belajar resepi utk si awak.

Image
meee udang yang belum dicuba.


Bahan-bahan ( 3-4 org )      1/kg mee kuning     300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)     4 sb lada boh / lada giling     *4 ulas bawang merah     *3 ulas bawang putih     *1 sb udang kering     *1/2 inci halia      1 sb petis      3 sb sos tomato      1 sb sos cili      keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)      gula n garam taugeh n sawi * ini ialah benda yang tak akan aku masukkan di dalam manemane masakan aku. HAHA      daun bawang n bawang gorengCara-cara     Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jg buang....    Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....    Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah    Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni…

dondang sayanggg.

Image
weeee.weeee.weee. hehe aku memang sengaje cari tajuk yang boleyh buat korg termuntah ikot fevret kaler masingmasing. so, sapesape yang suke kuning, sila muntah kuning dan seterusnya. pandaipandailah cipta muntah sendri ye. aku tetap nak cerita. HAHA
cerita dah nak basi pon. biarlah. fesly, special thanks to  afiq hafizuddin sebab dah organize satu birthday party utk saye. weee. thanks b. okayy. meh i story sikitt. tyme tuh fes raye. 30 august. birthday aku pon 30 august. punyelah cantik kazen aku dengan dia plan nak buat suprise malam tuh, tapi akhirnye aku sampai lmbat. dan mereka pon tunda suprise ke hary raye kedua. newayy, still boleyh buat muke aku merah dan malumalu utk bertentang mate dengan kekasih ye. auchhhh! HAHA * sila lah muntah sekarang. aku dah masuk ayat jiwangjiwang je nie.
kek yg giler sedap pon dah selamat aku potong besama dengan birthday wish g aku sendiri dah lupe. ohh, wish yg aku mksudkan, azam laa. hadoii. kan orang potong kek selalu ade azam segala. taapi, nerv…

menghakimi.

Image
assalamualaikum. salam syawal. sekarang orang semua mood raye masih bersisa yek. setiap hari jumpe kawan mesty ade je cerita pasal raye. tgokk gmbar raye. aku jek takdek gmbr raye. weehoo. paling sadis.

okayy. saye sbnarnye ingin mengisahkan.. waaah! hehe nak tulis pasal satu bnde yg aku cam tak puas hati. tadi aku google macam-,acam bnde. sebenarnye nak buat term paper, tapi melencong kelain lak jadinye. main topicnye ialah PERBEZAAN ANTARA GRADUAN IPTA DAN IPTS.
senang cerita, tadi aku bace pasal nielah. orang dok argue pasal student ipta and ipts. aku memang macam setuju yang mereka bincangkan pasal gred pointer utk ipts lebey mudah compare to ipta. tapi, takbleyh laa nak ckp diorang dapat pointer tinggi disebabkan gred senang. tanpa study, boleyh ke dorg capai tahap camtu? walaupon senang utk dorg dapat pointer tggi, tak semestinya graduan ipta akan dipilih bile compete ngan graduan ipts tyme nak mintak kerja nanty. still ade persaingan walaupon sedikit.
okayy. one more thing. bile ki…