menghakimi.

assalamualaikum. salam syawal. sekarang orang semua mood raye masih bersisa yek. setiap hari jumpe kawan mesty ade je cerita pasal raye. tgokk gmbar raye. aku jek takdek gmbr raye. weehoo. paling sadis.

okayy. saye sbnarnye ingin mengisahkan.. waaah! hehe nak tulis pasal satu bnde yg aku cam tak puas hati. tadi aku google macam-,acam bnde. sebenarnye nak buat term paper, tapi melencong kelain lak jadinye.
main topicnye ialah PERBEZAAN ANTARA GRADUAN IPTA DAN IPTS.

senang cerita, tadi aku bace pasal nielah. orang dok argue pasal student ipta and ipts. aku memang macam setuju yang mereka bincangkan pasal gred pointer utk ipts lebey mudah compare to ipta. tapi, takbleyh laa nak ckp diorang dapat pointer tinggi disebabkan gred senang. tanpa study, boleyh ke dorg capai tahap camtu? walaupon senang utk dorg dapat pointer tggi, tak semestinya graduan ipta akan dipilih bile compete ngan graduan ipts tyme nak mintak kerja nanty. still ade persaingan walaupon sedikit.
okayy. one more thing. bile kite cakap pasal college je, mesty otak automatik cakap swasta. and swasta takde persaingan pon nak masuk. yes. aku admit benda tuh. even aku ngan kawan-kawan tyme habis spm dulu berlambak je surat dari college swasta. sampai ade yg tak bukak sampai sekarang. last-last nak raye baru perasaan dan berlonggokla mereka dalam plastik hitam. huu back to our topic. kalau cakap swasta mesty cakap, " alaa, asal banyak duit boleyh je sambung belajar kat college swasta tuh. but, jangan lupa. ade jugak budak swasta yg dapat scholars. so, bukan semua budak swasta mcm tuh.

selain itu, cehh. macam buat karangan kan? hehe swasta cost tggi. duit pinjaman khas utk biaya yuran and keperluan belajar. takdenye nak guna duit pinjaman tuh nak berjoli macam budak-budak ipta. memanglah, kawan aku amek cos yg mcm kedoktoran pinjam 52k and duit every sem berlambak kat kolej semata- mata. bile habis stdy, hamek kau! berlambak hutang. tak termasuk hutang nak beli kereta rumah sume. tapi, ade je budak swasta yg dapat offer kerja dulu brbanding budak ipta. see? berbaloi tak?

and lastly, bile org tanye " akak study mane sekarang?" akak kat kl, study kat college bla,bla,bla" "ohh" makcik yg bertye td pon buatla muke seposen tak berkenan nak tye lebeyh lanjut. nie selalu je terjadi. bcoz..for them, study college senang masuk. spm bape kerat pon boleyh blajar kat kolej. ohh! aku ta suke. dorang kadang-kadang bukan nak sangat study college, of course kalau ade peluang masuk ipta, confirm dorg nak ipta. tapi nak buat camne, result and mungkin rezeki takde. maka, terpaksala mereka study kat college sahaja. AT LEAST dorang nak further. semakin bertambahlah generasi berilmu kat malaysia nie. ye tak?

baiklah itu saje. jangan terus menghakimi mereka. even saye seorang pelajar ipta, tapi saye tak berapa setuju dan berfikir, ape akan jadi kalau saye kat tempat mereka. jadi, belajar rajin-rajin supaya dapat peluang ke ipta. assalamualaikum.

Comments

Popular posts from this blog

emalia sis.

wedding theme for Lyana Hisyam.

Boring Saturday